Ksantan (Xanthan) gumi je fin prah, pridobljen iz koruze ali sladkornega trsa.
Največkrat je uporabljen pri pripravi brezglutenskih jedi, saj veže, zgoščuje in deluje kot naravni emulgator v prehrani
Pogosto je dodan v prehrani, saj je zares vsestranski, poleg tega pa je pridobljen na naraven način in spada me dovoljene in naravne dodatke v prehrani.
Sestavine: E415 ksantan gumi.
Alergeni: Izogibajo naj se ga ljudje z občutljivostjo na koruzo.
Navodila za uporabo: Pri doziranju moramo biti previdni in ga dodajamo zares počasi, saj že majhna količina zadošča za želeni učinek. Za kolače in piškote, dodamo 1 čajno žličko ksantan gumija na 1 skodelico moke; za kruh in testo, dodamo 2 čajni žlički ksantan gumijaj na 1 skodelico moke. Po potrebi lahko količino povečate.
Pri peki brezglutenskega kruha Xanthan gumi igra zares pomembno vlogo, da je testo res gnetljivo, ker delno nadomešča gluten, testu dodaja elastičnost in viskoznost. Prav te lastnosti pa so še kako pomembne, ko pripravljate tudi ostale dobrote brez glutena, saj lahko piškote pečete brez skrbi da bi razpadli, preprečuje drobljenje, pomaga pa tudi pri vzhajanje, zadrži zračne mehurčke in tako testo dobi lepo obliko. Lahko rečemo, da Xanthan gumi zares nadomešča vse lastnosti glutena.
Lahko ga uporabite tudi kot jedilno lepilo, tako da ga zmešate z vodo.
Doziranje izdelka, mora biti skladno z uredbo 1333/2008/ES.
Hranite v suhem in temnem prostoru.
Uporabno najmanj do datuma, odtisnjenega na embalaži.
Proizvedeno v VB.