Sladkorna oz. ticino masa Lumea je vsestransko uporabna, tako za prekrivanje tort kot tudi za izdelovanje figuric. Z lahkoto se gnete in je prijetnega vanilijevega okusa.
Fondant za pokrivanje tort, se razteza do debeline 2,5 mm.
Sladkorna masa se največkrat uporablja za dekoracijo oz. prekrivanje tort. Iz razvaljane mase lahko tudi izrezujete različne like (npr. z modelčki za piškote), pustite, da se malo posušijo (s tem se malo strdijo), nato lahko po njih rišete oz. pišete z jedilnimi barvami. S takšnimi okraski lahko okrasite torte, muffine, cupcakes, posamezne kose peciva…
Kot delovno površino priporočamo uporabo silikonske preproge, lahko pa tudi na navadno površino, ki jo po potrebi lahko poprašite z malo škroba. Ne priporočamo uporabe sladkorja v prahu, ki ga lahko kupite v komercialne namene, ker je granuliran in spreminja konsistenco fondanta, narejenega iz zelo finega sladkorja v prahu.
Pozor: sladkorno maso ne polagajte na sladice, na katerih je smetana, ker le-ta povzroči topljenje te mase. Npr. pri prekrivanju tort, torte ne obmažite s smetano. Torto lahko premažete npr. z masleno kremo, čokolado… in na to položite sladkorno maso. Seveda pa je v torti lahko nadev iz smetane, pazite le, da sladkorna masa ne pride v stik z njo.
Skladiščenje: V čistem, suhem prostoru, pri sobni temperaturi, zaščiteno pred soncem. Izdelek je priporočljivo hraniti v tesno zaprti embalaži.
Če se zgodi, da je fondant dlje časa zunaj in postane bolj suh, je najlažji način popravljanja fondanta, da se mu povrne prožnost:
1. Dodajte malo sirupa narejenega iz žličke sladkorja in žličke vrele vode.
2. Rahlo namočite roke in znova gnetite fondant, dokler ne postane elastičen in uporaben.
Sestavine: Sladkor, glukozni sirup, rastlinska maščoba (palmina), škrob E, voda, glicerol E422, želatina, ksantan gumi E415, konzervans kalijev sorbat E202, aroma vanilije, citronska kislina E330, barvilo E102 tartrazin in E133 briljantno modro FCF.
Barvilo E102 lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok.
Alergeni: Lahko vsebuje sledi jajc, soje ter žveplovega dioksida in sulfitov.
Energijske in hranilne vrednosti na 100 g: 1728 kJ / 409 kcal
- Maščobe 8,30 g od tega nasičene maščobe 4,15 g
- Ogljikovi hidrati 83,91 g, od tega sladkorji 78,11 g
- beljakovine: 0,19 g
- sol: 0,01 g
Doziranje izdelka, mora biti skladno z uredbo 1333/2008/ES.
Hranite v suhem in temnem prostoru.
Uporabno najmanj do datuma, odtisnjenega na embalaži.
Proizvedeno v EU.